PRIMA PAGINA arrow ARII PROTEJATE arrow Rezervatii arrow Rezervatia - Lacul fara fund : Ocna Sibiului

Cauta in site:
Rezervatia - Lacul fara fund : Ocna Sibiului PDF Imprimare E-mail
Situat în Parcul Public al Oraşului Ocna Sibiului, în imediata apropiere a staţiei C.F.R., "Lacul fără fund" a mai fost cunoscut sub numele de "Lacul Lemnelor" şi "Lacul Francisc". Face parte din complexul lacustru de natură antropogenă care acoperă aici o mare dolină a stratului de sare din zăcământ.

În cadrul complexului lacustru salin, constituit din 52 de lacuri, "Lacul fără fund" face parte din categoria lacurilor de mărime mijlocie.

Image

S-a format pe locul fostei saline Francisca, închisă şi abandonată din anul 1775. Tavanul salinei se află la cca. 10-13m sub nivelul solului. Prăbuşindu-se datorită infiltraţiilor şi lipsei elementelor de susţinere, s-a creat un crater care în timp a acumulat apă.
Are o formă ovală, un diametru de 40-50m, o suprafaţă a luciului de apă de 1655mp şi un volum de 11.114mc. În pofida denumirii, are doar 33-34m adâncime maximă. Recordul adâncimii lacurilor saline îl deţine însă vecinul său din sud, Lacul Avram Iancu, cu 132.5 m, conform studiului cercetătorului Al. Maxim din 1931.

Concentraţia sării în apă este de 318 g/l la adâncime în timp ce la suprafaţă atinge doar 96 g/l.

 
< Precedent   Urmator >
© 2024 Directia Silvica Sibiu: administrare paduri, silvicultura, vanatoare, piscicultura, puieti ornamentali, turism, cazare cabane, padure, arii naturale, protejate, pescuit sportiv, achizitii terenuri, directia silvica sibiu, romsilva
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
JoomSEF SEO by Artio.

Web Development by Media Serv