Pagina 1 din 2 Situarea judeţului Sibiu în centrul ţării şi existenţa arcului carpatic care funcţionează ca un uriaş dispecer al maselor de aer, grefate împreună pe un relief în trepte relativ frământat, au determinat existenţa unei multitudini de microclimate cu asociaţii vegetale şi animale dintre cele mai caracteristice. Acest arc de piatră a rămas încă bine îmbrăcat în vegetaţie forestieră favorizând condiţii apreciate ca extrem de diversificate în floră şi faună.
Animalele sălbatice de interes vânătoresc ce se regăsesc în cadrul fondurilor de vânătoare gestionate de Direcţia Silvică Sibiu sunt bine reprezentate, favorizând o resursă regenerabilă de interes naţional şi internaţional.
Fondurile de vânătoare sunt administrate în scopul conservării biodiversităţii faunei sălbatice, menţinerii echilibrului ecologic, exercitării vânătorii şi al satisfacerii altor cerinţe socio-economice. Se urmăreşte în permanenţă menţinerea efectivelor reale cât mai aproape de cele optime, printr-o bună gospodărire a fondurilor de vânătoare.
Speciile de vânat existente reuşesc să ţină pasul cu transformările relativ de ultim moment impuse de om în mediul lor natural de viaţă. Cele mai multe dintre specii s-au adaptat metamorfozei peisajului forestier şi agricol mereu în schimbare, înregistrând în condiţii de vânare raţională şi de protecţie a habitatelor, efective echilibrate. Vânătoarea se practică prin păstrarea unui echilibru corect între speciile de vânat, printr-o activitate desfăşurată limitat şi selectiv, precum şi prin ajutorarea vânatului în momentele dificile. Pentru aceasta, se crează condiţiile necesare menţinerii unui stoc de reproducţie sănătos, viguros fizic şi normal comportamental. Vânătoarea se practică atât cu vânători străini cât şi români, oferindu-se atât vânatul dorit cât şi pensiune completă în casele de vânătoare existente.
|