Ocolul Silvic Dumbraveni administreaza 8.223 ha paduri de STAT, 3.764 ha proprietate a 6 primarii si 1.178 ha proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si a unitatilor administrative teritoriale cu un total de 13.165 ha. Mai sunt 1.370 ha cu contract de administrare pentru pasune cu consistenta mai mica de 0.4
Din punct de vedere geografic, Ocolul Silvic Dumbraveni este situat in bazinul mijlociu al Tarnavei Mari , si anume in zona de dealuri a Podisului Tarnavelor.
Limitele altitudinale sunt cuprinse intre 310 m in apropierea Tarnavei Mari si 657 m la Varful Mesteacanului in UP II Laslea.
Prin pozitia sa geografica teritoriul administrat se incadreaza in clima temperata cu influente oceanice dar si continentale, in tinutul climatic de dealuri si podisuri joase, provincia climatica A- Depresiunea Transilvaniei.
Padurile apartin etajului deluros de gorunete, fagete si goruneto-fagete, caracteristic fiind faptul ca distributia vegetatiei forestiere este puternic influentata de relief, gorunetetele fiind raspandite pe versantii insoriti , iar fagetele pe cei umbriti. In grupa I-a sunt 34% din totalul suprafetei fondului forestier si din acestea un total de 560 ha sunt cuprinse in categoriile functionale 4B, 4E, 4I, 5G si 5H. Acestea sunt paduri situate in jurul unor monumente arhitectonice si istorice in comunele Biertan si Richis sau in jurul orasului Dumbraveni, paduri situate de-a lungul drumului national Medias-Sighisoara sau paduri cu functii deosebite de protectie a teritoriilor cu suprafete experimentale pentru cercetari silvice de lunga durata asupra poluarii.
De la aplicarea amenajamentul din 2008 pentru padurile de STAT au fost exploatati 134.564 mc din care 115.292 mp produse principale, 7.894 mc produse secundare si 11.378 mc produse de igiena.
Cresterea medie anuala este de 5.9 mc/an/ha, depasind media pe tara care este de 5.4 mc/an/ha, nivel datorat faptului ca majoritatea arboretelor au in compozitie specii autohtone care valorifica optim potentialul stational.
Pepiniera silvica Valea Merilor se intinde pe o suprafata de 7 ha si asigura cantitatea necesara de puieti pentru activitatea de plantare si completare a suprafetelor de impadurit, precum si valorificare catre terti. Din valorificarea puietilor forestieri se preconizeaza obtinerea a 75 mii lei.
Cota de taiere pe anul 2012 este de 34 mii mc pe Stat si 11.600 mc Retrocedat.
Cifra de afaceri la nivelul anului 2012 este de 5.020.000 RON.
Situatia principalilor indicatori din programul anului 2012 este urmatoarea:
- Regenerarea padurilor 88.1 ha (STAT + Retrocedat):
- - regenerari naturale 59.7 ha
- - impaduriri 23.3 ha si completari 5.1 ha
- Evaluarea masei lemnoase (STAT + Retrocedat): 45 mii mc
- Lucrari de ingrijire in arborete tinere 229 ha (STAT + Retrocedat):
- 29 ha degajari
- 36 ha curatiri
- 161 ha rarituri
- Recoltare fructe de padure 15 tone (macese).
A fost demarata procedura de certificare a padurilor pentru paduri de STAT prin monitorizarea activitatilor si prin instruirea corespunzatoare a personalului din subordine conform cerintelor standardului de certificare.
|