PRIMA PAGINA arrow ARII PROTEJATE arrow Monumente arrow Formatiuni larice - Arpas

Cauta in site:
Monumentul - Formatiuni de larice Arpas PDF Imprimare E-mail
În arealul pădurilor din Valea Laitei, aparţinând Ocolului Silvic Arpaş, au fost identificate şase locaţii în care sunt prezente valoroase pâlcuri de larice. Sunt exemplare cu înălţimea cuprinsă între 20-24 metri, diametrul trunchiului de 34-36 cm şi vârsta între 100-130 ani. Protejarea acestui preţios conifer, cu frunze aciculare, fasciculate care - caz de excepţie în familia răşinoaselor - iarna îi cad frunzele, este necesară datorită calităţilor sale de excepţie. Are o mare amplitudine ecologică, înrădăcinare puternică, vegetează şi la mari altitudini, lemnul este greu, elastic, se despică uşor, rezistent la solicitări mecanice, foarte durabil iar coroana cu parte din lujeri subţiri şi lungi, alţii scurţi ca nişte bice dispuse spiralat este ornamentală.
 

Laricele (sau zada cum mai este cunoscut) are şi un rol important în consolidarea arboretelor de molid mai ales acolo unde, datorită curenţilor puternici - cum este cazul formaţiunilor de pe valea Laita care se impun a fi ocrotite - doborâturile de vânt sunt frecvente.

Lemnul este foarte solicitat în industria mobilei, mult şi eficient folosit în construcţii navale şi civile; din răşina lui se extrage un ulei de terbentină de calitate superioară iar din scoarţă tanin.

 
< Precedent   Urmator >
© 2023 Directia Silvica Sibiu: administrare paduri, silvicultura, vanatoare, piscicultura, puieti ornamentali, turism, cazare cabane, padure, arii naturale, protejate, pescuit sportiv, achizitii terenuri, directia silvica sibiu, romsilva
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
JoomSEF SEO by Artio.

Web Development by Media Serv